Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα πλαίσια ενός κλασικού βιβλίου δραστηριοτήτων, το ‘Βιβλίο που κουνιέται’ είναι ένα πρωτότυπο, διαδραστικό βιβλίο για παιδιά. Οι σύντομες ιστορίες – στιγμιότυπα που ακολουθούν η μία την άλλη στις σελίδες του δίνουν στο παιδί το έναυσμα να βάλει το μυαλό του να δουλέψει και να θέσει σε λειτουργία τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, με άξονα μια σειρά από απλές κινήσεις που καλείται να κάνει καθώς το ξεφυλλίζει.
Το κείμενο, απλό και άμεσο, περιγράφει τις συνοδευτικές εικόνες στις οποίες δίνεται η έμφαση και πέφτει το μεγαλύτερο βάρος. Κυριαρχούν συγκεκριμένα χρωματικά μοτίβα, ενώ το γραμμικό ύφος παραπέμπει σε παιδικές ζωγραφιές. Οι εικόνες διαθέτουν μια προσεγμένη παιδική αφέλεια – με την καλή έννοια πάντα – έτσι ώστε να είναι προσιτές, οικείες και εύκολα κατανοητές από τα παιδιά. Κάθε δισέλιδο ‘σαλόνι’ είναι και μια ενότητα, όπου δίνεται μια οδηγία η οποία αφορά το αμέσως επόμενο δισέλιδο:
«Α, εδώ είναι ήσυχα. Το πάτωμα όμως αρχίζει ξαφνικά να κουνιέται! Γύρισε το βιβλίο ανάποδα και πήγαινε στη σελίδα που δείχνει το κίτρινο βελάκι.»
Και, ακολουθώντας την οδηγία και το κίτρινο βελάκι, στρέφεις το βιβλίο ανάποδα και γυρίζεις σελίδα, φτάνοντας στην επόμενη ενότητα.
Η ανάγνωση έτσι παίρνει μία άλλη διάσταση και το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να συνδυάσει το διάβασμα με κάτι διασκεδαστικό, στο οποίο παίρνει μέρος ενεργά. Δεν βλέπει δηλαδή απλά μια εικόνα, δεν διαβάζει μόνο μια ιστορία, δεν αναπαράγει τυπικά μια προτεινόμενη δραστηριότητα, αλλά συμμετέχει σε αυτήν πολύ εύκολα, ενώ του δίνεται και η δυνατότητα να συνειδητοποιήσει την αλληλουχία γεγονότων, τη σχέση δράσης – αντίδρασης, αιτίας – αποτελέσματος:
«Ωχ, το πάει για βροχή. Φύσα τα σύννεφα στα δεξιά…» «Τέλεια! Το σύννεφο θα γεμίσει τώρα με τις στάλες του το βαρέλι. Πού να πηγαίνει άραγε το λούκι;»
Η μία δραστηριότητα φέρνει την άλλη, το ένα βήμα οδηγεί στο επόμενο. Το ίδιο το βιβλίο, σαν αντικείμενο, χρησιμοποιείται ως μέσο για την συμμετοχή στις εικόνες που περιγράφονται: «Ο Πάουλε, ο αρκούδος, ταξιδεύει στη θάλασσα. Κούνα απαλά το βιβλίο πέρα – δώθε…» Το παιδί παίρνει ουσιαστικά στα χέρια του το εκάστοτε στιγμιότυπο και του δίνει κίνηση, με τη φαντασία του να σχηματίζει νοερές εικόνες βασισμένες σ’ αυτές που βλέπει μπροστά του. Άνθρωποι, ζώα, το φυσικό περιβάλλον, χώροι οικείοι, όπως η παιδική χαρά, αλλά και πιο αφαιρετικοί, όπως το διάστημα, αποτελούν μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια ενός συνόλου εικόνων – δραστηριοτήτων που συνδέονται μεταξύ τους χάρις στην συμμετοχή του παιδιού – αναγνώστη.
Το ‘Βιβλίο που κουνιέται’ είναι ένα διασκεδαστικό και έξυπνο βιβλίο για παιδιά, με διακριτικά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Με απλότητα, παιχνιδιάρικη διάθεση αλλά και ουσιαστική διαδραστικότητα, προσφέρει μια διαφορετική αντίληψη της ανάγνωσης. Παράλληλα, είναι έτσι γραμμένο και στημένο ώστε να μπορεί άνετα και ο γονιός να το διαβάσει με το παιδί, παροτρύνοντάς το να ακολουθεί κάθε φορά τις οδηγίες στις σελίδες, αλλά και ένα μεγαλύτερο παιδί να το διαβάσει μόνο του, αναζητώντας και ανακαλύπτοντας τα στοιχεία που το κατευθύνουν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Η ευχάριστη μετάφραση είναι της Μαρίας Σούμπερτ, ενώ η εικονογράφηση έχει γίνει από τα μέλη της ομάδας των Κρίκελ-Κράκελς.
Δημοσιεύτηκε στο DIASTIXO τον Μάρτιο του 2015
http://diastixo.gr/kritikes/paidika/9332-to-vivlio-pou-kounietai
http://diastixo.gr/kritikes/paidika/9332-to-vivlio-pou-kounietai